Monday, October 29, 2012

Fara exagerari!


E posibil sa exagerez, dar am scris mai jos despre cateva lucruri care mi se par nepotrivite din motivul ca, in general, oamenii care le fac ii privesc de sus pe ceilalti care nu pot sau nu vor sa le faca. Ok, privitul de sus nu e interzis, dar e interzis moraliceste sa fii trufas.

Initial le-am scris pentru niste persoane impotriva carora mi-am indreptat furia, apoi le-am scris ca pe niste sfaturi pentru mine, ca sa-mi amintesc in cazul in care voi ajunge in acea situatie:

1. Fara cheltuieli mici aiurea! Stiu ca tu castigi bine si pentru tine imaginea conteaza, dar nu toate toate cumparaturile tale trebuie sa coste multi bani! Vezi tot felul de lucruri care iti atrag atentia pe rafturi sau in reclame, dar nu ai neaparat nevoie de ele? Nu te pacali cu gandul ca e bine sa le ai acolo si apoi, dupa o vreme, poate nefolosite niciodata, sa trebuiasca sa le arunci. In acest fel incurajezi productia de lucruri inutile si consumul. Pe banii tai, desigur! E ziua cuiva si vrei sa-i cumperi un cadou frumos? In dorinta ta de a da bine, e posibil sa cheltui foarte mult si cadoul sa nu fie pe placul persoanei. Ideal ar fi sa daruiesti cadouri doar celor care iti sunt dragi cu adevarat si pe care se presupune ca-i cunosti bine. In acest caz cam stii ce ar bucura persoana respectiva. Iar daca nu stii, ce ar fi daca i-ai cumpara o carte buna care sa zicem ca te costa in jur de 50 Ron sau ceva unicat sau ceva handmade? Sau poate un CD cu o muzica buna, iar atunci cand il asculta s-ar putea gandi la tine? Nu-i place muzica si nici sa citeasca? Poate intro discutie ceva a fost fun si atunci poti sa-i oferi ceva simbolic pentru a-i aminti de acel moment minunat. Nu intotdeauna cadourile scumpe ii aduc bucurie celui care le primeste si cred ca e mai important ca omul sa se bucure de ceea ce primeste decat sa te simti tu bine ca ti-ai facut datoria indiferent de ce simte sarbatoritul! De cele mai multe ori, cadourile facute din suflet si alese cu suflet intaresc legaturile dintre indivizi si aduc mult mai multa bucurie celor care le primesc. Nu aveti idée cat de mult m-am bucurat cat am primit o pagina desenata de un copil! O pastrez ca pe cea mai pretioasa opera de arta!
2. Fara mancare aiurea! Cred ca mai bine iti faci o salata sau te agati de un fruct, iar daca nu esti la regim, mai bine trantesti niste paste sau o bucata de carne intr-o cratita cu apa fiarta decat sa mergi la fast-food. Se zice ca hrana influenteaza calitatea gandurilor, nu mai zic de calitatea sanatatii tale! Iar daca te-ai saturat, oricat de buna ar fi mancarea, inceteaza sa bagi in tine cat pentru tot restul zilelor tale.

3. Fara imbracaminte aiurea!  Cade dulapul pe tine cu haine si tu continui sa vanezi reduceri si ocazii? Chiar crezi ca acela e pretul corect?! O fi, nu zic nimic! Dar daca nu te poti abtine sa iei si lucrul acesta pt ca e asa de dragut, te avantajeaza si e la moda nu zic nu-l lua, sunt banii tai, dar gandeste-te la urmatoarele: - incurajezi consumul; - incurajezi cheltuirea resurselor naturale; - incurajezi moda (gandeste-te ca moda inseamna, printre altele, consum si multi bani in buzunarele multora). Daca totusi nu te poti abtine, fa macar un pachet cu hainele pe care nu prea le mai porti si daruieste-le cuiva care are nevoie de ele!

4. Fara locuinta aiurea!  Chiar ai nevoie de o casa cu 30 de camere in care sa traiesti tu cu jumatatea ta si unul, doi, trei copii? Stii cati oameni sunt fericiti in numai una-doua- trei camere? Nu spun sa traiesti in saracie lucie, dar e clar ca ce e mult nu e bun!

5. Fara masina aiurea!  Nu te inteleg atunci cand iti cumperi o masina mai scumpa decat iti poti permite doar de dragul imaginii. Si mai ales cand reusesti sa iti busesti afacerea (ai cheltuit cam mult cu asta!), sau poate chiar sa iti busesti viata cu ea! Sunt de accord sa ai o masina de buna calitate, in care sa fii in siguranta, sa fie confortabila si care sa-ti ofere placea de a  o conduce, dar doar daca ti-o permiti si daca nu-ti ridica gradul de mandrie la cote de neatins.

No comments:

Post a Comment