Tuesday, January 15, 2013

Pe buna dreptate

Apropo' de ce spuneam mai inainte despre televiziuni, cel mai bine se exprima Plesu in articolul din Adevarul "Romania in chiloti":
http://adevarul.ro/news/societate/romania-chiloti-1_50f3b3c356a0a6567e7dd4df/index.html#

Ce sanse avem? Eu vad o iesire prin culturalizarea continua nu numai a noilor generatii ci a noastra a tuturor. Cat putem sa citim cat mai multe carti care ne cad in mana, fie ele de religie, literatura, S.F., filosofie, chiar si de matematica :), sa aflam cat mai multe despre despre descoperirile stiintei, sa participam cat mai mult la evenimente culturale, sa iesim in lume si sa vizitam orase, munti, mari, tari, sa vorbim cu lumea din jurul nostru, sa ascultam muzica, etc.

Asist la o discutie interesanta intre doi oameni normali care vorbesc despre calcul diferential, matematica intuitiva, matrice etc si despre aplicabilitatea lor in viata de zi cu zi: calcule la job, muzica, filosofie si simt ca ma indragostesc. De ei sau de o amintire despre vechea mea mare iubire: matematica. Daca ar intelege lumea cat de necesara ne e cunoasterea si cultura! Iar cei care nu accepta ideea de culturalizare sau stiinta macar sa inteleaga ca e important sa-si pastreze simplitatea si frumusetea si sa o manifeste in toata splendoarea ei.

Daca pe cei care au puterea sa hotarasca cat de murdare sa fie sau sa nu fie materialele pe care le arunca in presa nu ii duce mintea decat sa faca socoteli simple si noi suportam sa vedem mizerie pentru banii multi pe care ei ii castiga si pe care tot noi ii platim, inseamna ca cei care pot sa schimbe ceva suntem doar noi. Le putem cere mai mult spatiu in care se promoveaza valori, frumuseti, virtuti, dovezi adevarate de dragoste, cultura, stiinta si am putea sa refuzam sa le mai cumparam serviciile.

Un vis:
"Azi dimineata m-am trezit devreme ca de obicei, m-am dus la bucatarie sa pornesc expresorul si am deschis televizorul. De la stiri aflu ca un elev roman din clasa a 7-a castigat olimpiada de  mate la nivel mondial, desi acasa nu are cele mai bune conditii de viata, insa educatia pe care a primit-o de la parintii si dascalii lui este una aleasa. Colegii lui de clasa mai instariti l-au sustinut cat au putut si au strans de la mana la mana suficienti bani pentru calatoria in strainatate alaturi de mama lui. Urmatoarea stire este despre un pompier care, plin de curaj, a salvat un bebelus dintr-un incendiu. Aflu apoi ca un student la politehnica impreuna cu un alti doi studenti de la arhitectura respectiv de la arte au construit un site foarte util celor care calatoresc in Romania. Site-ul este prezentat in 5 limbi internationale si ofera informatii complete si la zi despre locuri ce pot fi vizitate in functie de durata timpului pe care doresc sa-l petreaca la noi in tara precum si de sezonul in care sosesc, despre posibilitati de cazare si costuri, recomandari de resturante bune si locuri de distractie, recomandari privind transportul, puncte de ajutor si multe multe alte lucruri utile. Aflu apoi despre un grup de tineri dintr-o corporatie multinationala cum ca au reusit sa faca un filmulet funny despre competitie cu care au castigat un concurs la nivel mondial. Nu am timp sa ascult toate stirile pentru ca ma grabesc sa ajung la scoala copilului meu unde la o intalnire cu parintii in vederea organizarii unui eveniment ce sponsorizeaza societatea de integrare sociala a elevilor straini si a refugiatilor. Afara zapada acoperise toata parcarea, iar eu ma grabeam tare asa ca ma reped la matura din masina pentru a o curata. Omul care face curatenie pe scara vine si sa ma ajuta asa ca termin rapid, ies in strada, un taximetrist ma lasa sa ies de pe straduta mea, pornesc radioul si ma amuz de cateva glume bune la radio. La scoala intalnirea decurge asa cum trebuie, ma duc la serviciu si ma apuc de lucru. In pauza de masa asist la o discutie interesanta despre fostii profesori din facultate.  Pe la jumatatea zilei ma suna un fost coleg de scoala pentru a-mi spune ca si-a luat teza de doctorat si doreste sa continue cercetarea si nu i-ar strica putin ajutor. Desigur ca il voi ajuta!... "

M-am trezit, nu vreau sa pornesc tv-ul, nu vreau sa mai citesc nimic din presa. Imi pun castile cu muzica si plec la lucru....

No comments:

Post a Comment