Wednesday, June 6, 2012

Staretul Tadei de la Vitovnita "Cum ne sunt gandurile asa ne este si viata."

Fraza "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc" imi aminteste de "Avocatul diavolului", un film care trebuie sa recunosc ca m-a marcat un pic si m-a pus pe ganduri mari. Faptul ca m-am indragostit de doi actori deodata dupa ce l-am vazut nu mai inseamna nimic, iar copilariile in care visam ca merg cu Al Pacino la brat ma fac chiar sa rad. Ce nu m-a facut deloc sa rad si mi-a trezit multe intrebari este de fapt esenta filmului: ispita si lupta omului cu ea: Dualitatea. Puterea de a alege intre bine si rau. Dragostea. Diferenta dintre iubire si atasament. Suferinta. Cum sa reactionezi cand esti lovit si cum sa-ti porti crucea. Apar intrebari peste intrebari si pe masura ce caut raspunsuri se nasc tot mai multe intrebari.

Inca din copilarie am avut marele noroc sa intalnesc oameni buni de la care am invatat lucruri frumoase. Am cunoscut un om batran care trecuse prin ambele razboaie mondiale si care umbla pe strada cu burta taiata oprindu-se din cand in cand sa-si impinga matele, dar asta nu a fost scuza sa nu faca matanii, sa se roage si sa munceasca in gradina sa. Din cand in cand venea la noi in curte si ne invata rugaciuni. Imi amintesc si de staretul bisericii de la noi din sat care avea grija sa adune la strana toti copiii din biserica si sa-i invete sa cante. Vocea lui asemanatoarea cu cea a unui bariton s-a stins devereme dar inca rasuna in sufletele celor care l-au auzit cantand si l-au iubit. Sper ca acolo sus continua sa cante ce stia mai bine.

Acum mult timp am primit pe mail legaturi catre un filmulet cu staretul Tadei de la Vitovnita. Fugitiv mi-am aruncat ochii peste el si am stiut ca e ceva ce trebuie vazut de la cap pana la coada, apoi iar vazut si revazut si de "bagat la cap"si la suflet. Acum, in sfarsit, am inceput sa vad parti din el. Asa cum este acest staret mi-as dori sa fim cu totii la batranete. Il ascult si as vrea sa inteleg tot ce spune (realizez ca am multe de invatat), ma uit la chipul lui curat, frumos, plin de blandete si lumina si ma linistesc. Ascult acest interviu si parca vorbeste limba mea. Nu inteleg sarba, dar parca as sti-o, asa suna vorba lui. Vorbeste de parca ar veni din alta lume, din alta existenta... E linistit, iar privirea ii ingheata smerit, in jos, din cand in cand la sfarsitul frazei. Parca se opreste in timp si timpul se opreste cu el dupa ce termina fraza. As vrea sa scriu fiecare cuvand pe care il rosteste el si sa-l recitesc zi de zi, insa voi pune cateva care m-au marcat in primele 3 parti.
"Domnul stie ceea ce avem noi nevoie". "Orice are omul nevoie, nu poate nimic fara sa-i ingaduie Domnul." "Omul e legat nu numai de anturajul in care traieste, ci de lumea intreaga". "Oamenii se mira cum un copil e ceva asa extraordinar." "De tot ceea ce vad si li se pare bun, copiii se lipesc imediat. Mai ales daca e vreun suflet nobil si linistit, copilul imediat alearga la el. Cand copilul intalneste un astfel de suflet, chiar daca nu l-a vazut in viata lui imediat alearga la el."
"Oamenii se preocupa mai mult de cele materiale. Aceste aspecte acopera complet ceea ce este bun in ei. "
"Cum ne sunt gandurile asa ne este si viata. Viata este manifestata prin ganduri. Daca gandurile noastre sunt linistite, pasnice, totdeauna vom avea pace."
"Daca incetam sa ne comportam cu oamenii ca si cum am fi judecatori sau ca cineva care este mai valoros, nu ne vom mai mania. Daca suntem blanzi, linistiti, calmi, aceste ganduri inrauresc cu blandete si au un efect binefacator nu doar asupra sistemului nervos al fapturilor umane ci si asupra lumii vegetale si animale. Si ce este tristetea? In lumea de astazi sunt multi depresivi, oameni care isi pierd credinta. Omul se incarca singur cu ganduri care nu-i sunt de folos, caci el nu poate face niumic, El poate sa cugete asupra binelui, dar fara Dumnezeu nu poate face binele caci singur Dumnezeu este Bun. Slava lui Dumnezeu ca Domnul este prezent pretutindeni si ajuta pe fiecare, pe cel slab si pe cel tare. Toti au nevoie de ajutor.Dumnezeu este pretutindeni prezent.
Si chiar cel mai zdravan dintre oameni nu va fi fara metehne. Nici unul in vremea noastra nu va fi fara neputinte. Nici o faptura nu este desavarsita. Desavarsit este singur Dumnezeu."  "Dumnezeu este dragostea. Cand ne adresam lui din inima, imediat ne vine in ajutor."
"Rugaciunea este un fel de bucurie, o pace, care nu e din lumea aceasta. Pacea si linistea pe care le dobandesti din lumea aceasta, iarasi le pierzi dupa aceea. "
"Cand rugaciunea incepe sa se spuna singura, cand iti devine obisnuita, emana o putere divina extraordinara, simti pace si bucurie, o bucurie de nespus. Doar te minunezi ce este aceasta. Toate te bucura, toate iti sunt bune. Orice privesti, totul este sfant pt tine. Orice doresti sa atingi ti se pare sfant."
"Este o putere dumnezeiasca in fiecare suflet, fie ca este copil sau batran. "
"Mare mangaiere are cineva cand vede un om fericit. Noi avem capacitatea de a estima daca un om e fericit. "
"Nu tb sa participam la rau, dar tb sa-i ajutam pe cei in necaz. Tb o multime de cuvinte pt ca omul sa se elibereze singur de gandurile rele. Cineva ii strica bucuria si el nu mai poate face nimic. Vine al doilea, ii povesteste ceva si nu reuseste nimic. Vine al treilea, vine al patrulea... Atunci vine la el un copil nevinovat, il imbratiseaza si de la copil primeste mangaiere.
Un copil nevinovat... Copilul nu face diferente. Pentru el toti sunt buni. Si omul primeste bucurie, pentru ca copilul este plin de bucurie. El vine si-l imbratiseaza desi nu-l cunoaste. Omul primeste prin copil darul lui Dumnezeu, se lumineaza si se elibereaza de depresie."

http://www.youtube.com/watch?v=tv4tNqRIMl8&feature=player_embedded

No comments:

Post a Comment